Πόσα BTU – KW πρέπει να είναι το κλιματιστικό μου;

Τα BTU αφορούν την ισχύ του κάθε κλιματατιστικού, δηλαδή την ποσότητα ενέργειας που είτε απορροφά το κλιματιστικό σε λειτουργία ψύξης, είτε παράγει σε λειτουργία θέρμανσης. Η επιλογή των BTU είναι πολύ σημαντική, γιατί ένα μικρής ισχύος κλιματιστικό σε μεγάλο χώρο θα είναι ανεπαρκές και θα λειτουργεί συνέχεια, με αποτέλεσμα την αύξηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης, ενώ αν είναι μεγάλης ισχύος σε μικρό χώρο, τότε και πάλι η λειτουργία του θα είναι μη αποδοτική μιας και δε θα μπορεί να αφυγράνει αποτελεσματικά τον χώρο.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος υπολογισμού των btu/h που χρειάζεται ένας χώρος, είναι τα τετραγωνικά μέτρα (m²).

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Ο σωστός υπολογισμός πρέπει να περιλαμβάνει και το ύψος του χώρου που θέλετε να καλύψετε. Πρέπει δηλαδή να γνωρίζεται τα κυβικά μέτρα (m³). Το Μήκος επί το Πλάτος ενός δωματίου μας δίνει το εμβαδόν σε τετραγωνικά μέτρα (Μ x Π = m²). Τα τετραγωνικά που υπολογίσαμε τα πολλαπλασιάζουμε με το Ύψος του δωματίου και το σύνολο μας δίνει τον όγκο σε κυβικά μέτρα (Μ x Π x Υ = m³).  Τώρα, εφόσον γνωρίζουμε τον όγκο σε κυβικά μέτρα (m³) τα πολλαπλασιάζουμε για την ψύξη με τον αριθμό 140, για ένα δωμάτιο με ελάχιστες απώλειες, με τον αριθμό 150-160, για ένα δωμάτιο με μέσες απώλειες και με τον αριθμό 170-180, για ένα δωμάτιο με αρκετές έως μεγάλες απώλειες. Για τη θέρμανση, με τον αριθμό 160-180 για ένα δωμάτιο με ελάχιστες απώλειες, με τον αριθμό 190-200 για ένα δωμάτιο με μέσες απώλειες και με τον αριθμό 220-240 για ένα δωμάτιο με αρκετές έως μεγάλες απώλειες. Οι αριθμοί 140-240 υποδηλώνουν τα btu/m³. Οι απώλειες περιλαμβάνουν για παράδειγμα την τοποθεσία,  το υψόμετρο που βρίσκετε το κτίριο, την τοιχοποιία, τα τζάμια, την επιφάνεια από τις γυάλινες επιφάνειες, τον προσανατολισμό του κτιρίου, τις ώρες ηλιοφάνειας, αν υπάρχει αμόνωτη πλάκα στην ταράτσα, κλπ. 

Τώρα αν θέλετε να μετατρέψετε τα btu, σε Watt  κάντε τις παρακάτω πράξεις: 1btu /3,412 = Watt/h

δηλαδή 1KW = 3.412 BTU

Ο υπολογισμός btu σας δείχνει ενδεικτικά πόσα btu χρειάζεστε για τον χώρο σας και σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μελέτη του χώρου σας από έναν μηχανικό.

. Παράδειγμα: Στην ψύξη – θέρμανση

Έστω ότι έχουμε έναν χώρο/δωμάτιο των 30m², με μέσες απώλειες. Κανονικά με τον διαδεδομένο τρόπο χρειάζεται ένα κλιματιστικό 12000btu/h. Όταν το ύψος του δωματίου είναι το σύνηθες, δηλαδή 2,70m, είναι ακριβώς έτσι. Αυτό προκύπτει και από τον υπολογισμό: 30m² x 2,70m = 81m³ x 160 = 12.960btu/h. Ας υποθέσουμε τώρα ότι ο ίδιος χώρος/δωμάτιο έχει ύψος 3m. Υπολογισμός: 30m² x 3m = 90m³ x 160 = 14.400btu/h. To 12άρι τώρα είναι μικρό για το χώρο/δωμάτιο. Και αν το υπολογίσουμε και στη θέρμανση τότε τα δεδομένα μας είναι: 30m² x 3m = 90m³ x 200 = 18.000btu/h. To 12άρι τώρα είναι ακατάλληλο για τον χώρο/δωμάτιο.

Εύκολα διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι το κριτήριο μας για τη σωστή επιλογή κλιματιστικού δεν πρέπει να είναι μόνο τα τετραγωνικά μέτρα.

Call Now Button